Rusia se mobilizează

0
398

Rusia a iniţiat o mobilizare armată nemaivăzută în ultimii 20 de ani. În Marea Neagră, unde are deja o flotă puternică, dotată inclusiv cu submarine purtătoare de armament nuclear, vor veni nave de război din Baltica și din Caspica. Între 50.000 și 80.000 de militari ruși au fost trimiși la granița cu Ucraina și în Crimeea, potrivit statisticilor Kievului. Presiunea trupelor rusești la frontiera cu Ucrania s-a accentuat după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat pe 25 martie 2021 Strategia militară a țării sale, care „va contribui la realizarea integrării Ucrainei în NATO”. Documentul menționează că Federația Rusă „continuă să fie inamicul militar” al Ucrainei, și „agresorul” ei, fiindcă ocupă „temporar” teritoriul Republicii Autonome Crimeea și teritorii din regiunea Donbas, folosind „în mod sistematic mijloace militare, politice, economice, informațional-psihologice, spațiale, cibernetice și de altă natură” împotriva „suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.
Am întrebat românii:


Părerile românilor pe subiectul posibilei agresiuni militare a Rusiei în Ucraina sunt foarte împărtite. Cei mai multi dintre cei chestionati, 39,61% apreciază că invazia Ucrainei nu ar ameninta securitatea României, in timp ce 28, 54% resimt ca pe un pericol major la adresa securitatii lor ceea ce se intampla la granita Rusiei cu Ucraina. 31,84% dintre respondenți se feresc sau, pur si simplu, nu pot evalua daca mobilizarea armatei ruse la granita ucraineana este o amenintare reala si la adresa securitatii țării noastre.
În privința modului de percepere a siguranței oferite de statutul României de membru al NATO, 37, 28% dintre romani nu se simt protejati de structura de securitate nord-atlantica, in vreme ce 31, 26% se simt beneficiari ai unei umbrele de securitate solide. O a treia categorie de respondenti, 31, 46%, sunt cei care afirmă Nu prea ma simt protejat. Dacă adunăm procentele celor care nu se simt deloc protejati cu procentele celor sceptici privind garantia de securitate oferita de NATO avem o majoritate de 68,74% dintre romani care nu se considera a fi in siguranta ca și cetățeni ai unei tari membre NATO.
Foarte interesant este raspunsul romanilor referitor la disponibilitatea de a se inrola in armata pentru a apăra securitatea tarii. Un procent mic, doar 22, 04% sunt gata sa se inroleze in armata in caz de razboi, in vreme ce 38,06% afirma răspicat ca nu ar face acest gest patriotic.Un numar si mai mare de respondenti 39,90 consideră ca nu va fi nevoie de un asemenea demers.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1030 de respondenţi, din rândul populaţiei adulte, rezidentă în România, în vârstă de 18 ani şi peste, eroarea fiind de plus – minus 3,1% la un nivel de încredere de 95%.
Datele au fost colectate pe baza chestionarului online, respectându-se raportul de reprezentativitate a eşantioanelor cu îndeplinirea criteriilor de relevanţă.
Validarea eşantionlui s-a realizat pe baza ultimilor date INS.
Insomar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.