Piaţa noastră cea de toate zilele

0
1306

Piaţa de legume şi fructe, unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei mondiale, a reprezentat dintotdeauna un domeniu al paradoxurilor.
Insuficient exploatat, segmentul fructelor si al legumelor, reprezintă doar 18% din productia agricolă a Uniunii Europene.
În Romania, lucrurile nu stau mai bine. Producţia scăzută, evaziunea fiscală şi lipsa unor norme au transformat în ultimii ani piaţa de legume-fructe într-o veritabilă „Cenuşăreasa” a economiei româneşti. Lipsa reglementărilor a determinat practicarea unor preţuri mari care descurajează consumul, iar producătorii români, descurajaţi de avalanşa de importuri, au renunţat să investească şi să se unească în asociaţii, pentru a crea o piaţă competentă, la standarde europene. Deşi acest sector se remarcă prin forţa de muncă relativ ieftină, costuri de procesare a materiei prime reduse şi un potenţial ridicat pentru practicarea agriculturii ecologice, lipsa programelor de promovare a legumelor şi fructelor în ţări terţe şi pe piaţa internă, precum şi gradul redus de competitivitate a produselor împiedică dezvoltarea acestei pieţe. Am întrebat românii pentru a afla părerea lor în legătură cu acest subiect.


Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1030 de respondenţi, din rândul populaţiei adulte, rezidentă în România, în vârstă de 18 ani şi peste, eroarea fiind de plus – minus 3,1% la un nivel de încredere de 95%.
Datele au fost colectate pe baza chestionarului online, respectându-se raportul de reprezentativitate a eşantioanelor cu îndeplinirea criteriilor de relevanţă.
Validarea eşantionlui s-a realizat pe baza ultimilor date INS.
Insomar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.