Piaţa de legume şi fructe, unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei mondiale, a reprezentat dintotdeauna un domeniu al paradoxurilor.
Insuficient exploatat, segmentul fructelor si al legumelor, reprezintă doar 18% din productia agricolă a Uniunii Europene.
În Romania, lucrurile nu stau mai bine. Producţia scăzută, evaziunea fiscală şi lipsa unor norme au transformat în ultimii ani piaţa de legume-fructe într-o veritabilă „Cenuşăreasa” a economiei româneşti. Lipsa reglementărilor a determinat practicarea unor preţuri mari care descurajează consumul, iar producătorii români, descurajaţi de avalanşa de importuri, au renunţat să investească şi să se unească în asociaţii, pentru a crea o piaţă competentă, la standarde europene. Deşi acest sector se remarcă prin forţa de muncă relativ ieftină, costuri de procesare a materiei prime reduse şi un potenţial ridicat pentru practicarea agriculturii ecologice, lipsa programelor de promovare a legumelor şi fructelor în ţări terţe şi pe piaţa internă, precum şi gradul redus de competitivitate a produselor împiedică dezvoltarea acestei pieţe. Am întrebat românii pentru a afla părerea lor în legătură cu acest subiect.

Ce preferați să cumpărați?
Când cumpărați legume/fructe românești credeți că ele sunt cu adevărat locale?
Credeți că piața românească este invadată de prea multe legume/fructe de import?
Ce fel de legume/fructe vă este mai comod să cumpărați?
Credeți că legumele/fructele de import au prea multe pesticide?
Credeți că legumele/fructele românești sunt mai sănătoase decât cele de import?
Producătorii români de fructe și legume sunt dezavantajați de produsele de import?
Credeți că autoritățile ajută suficient producătorii locali de fructe și legume?
Credeți că legumele/fructele românești vor dispărea în următorii ani de pe piață?
În ce categorie de vârstă vă încadrați?
Sunteți bărbat sau femeie?
Care este ultima școală absolvită?
În ce regiune locuiţi?

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1030 de respondenţi, din rândul populaţiei adulte, rezidentă în România, în vârstă de 18 ani şi peste, eroarea fiind de plus – minus 3,1% la un nivel de încredere de 95%.
Datele au fost colectate pe baza chestionarului online, respectându-se raportul de reprezentativitate a eşantioanelor cu îndeplinirea criteriilor de relevanţă.
Validarea eşantionlui s-a realizat pe baza ultimilor date INS.
Insomar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here