Deşeuri & co

0
466

Colectarea şi reciclarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții este obligatorie.O reciclare corectă are la bază separarea deşeurilor reciclabile precum: sticla, plasticul, hârtia, metalul, și depozitarea lor la pubele corespunzătoare.

În containerele albastre se depozitează deșeurile din hârtie și carton, în cele galbene, plastic și metal, iar sticla se depozitează în containerul verde. Operatorii de salubritate au obligaţia să ridice separat containerele şi să deverse conţinutul pe rampe speciale de reciclare.
Iată câteva informații utile care să ne facă conștienți de importanța reciclării și riscurile la care ne supunem dacă nu avem grijă de mediul înconjurător.
-o tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 15 arbori maturi
-PET-ul reciclat poate fi folosit pentru a fabrica noi produse: covoare, machete, material pentru tricouri, încălţăminte, pulovere şi jachete, genţi, umplutură pentru haine de iarnă sau saci de dormit şi chiar jucării
-sticla poate fi reciclată la infinit deoarece structura sa nu se deteriorează la reprocesare
-un cartuş de imprimantă obişnuit se descompune în peste 450 de ani
-bateriile conţin metale periculoase, care poluează mediul: mercur, plumb, cadmiu, nichel, litiu
-se estimează că pungile de plastic şi alte deşeuri din acest material, aruncate în ocean, duc la moartea a peste 1 milion de fiinţe marine anual.
-reciclarea unei singure sticle de plastic ar economisi atâta energie cât să ţină un bec de 60W aprins timp de 6 ore.
-o singură doză de aluminiu reciclată economiseşte destulă energie cât să asigure funcţionarea unui televizor pentru 3 ore.
-becurile economice conţin mercur. De aceea, ar trebui reciclate, nu aruncate la groapa de gunoi.
-plasticul se descompune într-o perioadă ce variază între 100 şi 400 de ani.
-procesul de reciclare a hârtiei generează cu 70% mai puţină poluare decât producerea hârtiei din materie primă.
-uleiul este unul dintre cele mai mari surse de poluare a apei, un litru de ulei uzat poate contamina circa 1 milion de litri de apă. În acelaşi timp, are efect negativ asupra canalizării şi asupra funcţionării staţiilor de epurare, ducând până la blocarea şi distrugerea acestora.
-pentru a compensa pierderea de copaci din ultimul deceniu, ar trebui ca fiecare persoană de pe Pământ să planteze 2 copaci pe an şi să-i îngrijească timp de 10 ani.
-numărul de pungi de plastic folosite anual în România este de 5 miliarde. Doar 1% din pungile de plastic generate la nivel mondial se reciclează.
Am întrebat românii pentru a afla cum şi cât reciclează:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.